Sosyal Medya

Güncel

Piyasalar nefesini tuttu PPK’dan çıkacak kararı bekliyor

Merkez Bankasının faizi agresif bir şekilde artırması durumunda doların 3.45’in altına gerilemesi söz konusu olabilir. Analist Gizmen Nalbantlı, kurumun reel piyasayı düşünerek bu toplantıyı pas geçmesi halinde doların 2016’yı 3,75’ten kapatabileceğini ifade etti.



Bugün piyasaların gözü Merkez Bankası (MB) BaÅŸkanı Murat Çetinkaya baÅŸkanlığında toplanacak olan Para Politikası Kurulu’nda (PPK) olacak. Toplantıda alınacak faiz kararının doların seyrine doÄŸrudan etki etmesi beklenirken uzmanlar, MB’nin agrasif bir karar almayacağı görüşünde. Yılın son çeyreÄŸinde dolar dünyada ortalama %6 yükselirken Türkiye’de %21 deÄŸer kazandığına iÅŸaret eden Gedik Yatırım Portföy Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı, “Bu nedenle MB önceliÄŸi döviz kurlarında kontrolsüz yükseliÅŸleri frenlemeye veriyor. Önceki toplantıda gerçekleÅŸtirilen faiz artışı ‘Türkiye faizi indirebilir ama asla artıramaz’ ön yargısını kırdı ve TL’yi destekledi.  Geçen hafta Türk Lirası’nın (TL) uzun süre sonra pozitif ayrışma kaydettiÄŸine ÅŸahit olduk. Dolar dünyada %1,5 yükselirken ülkemizde %0,5 deÄŸer kazandı. AB ile gerilimin vitesi düşürmesi ve dolar boz kampanyası bu performansta etkili. Türk tasarrufçular belki fazla satış yapmıyor ama en azından dolarda alıcı cenahta da saf tutmuyorlar” diye konuÅŸtu. MB’nin bugün agresif bir faiz artırımı yapmasını beklemediÄŸini vurgulayan Karayazıcı, şöyle devam etti: “Politika faizinde 25 baz puanlık bir artış yeterli olacak. TL en azından negatif ayrışma göstermeden yaralarını sarma eÄŸilimini sürdürecektir.”
 
Merkez Bankasının bu haftaki toplantıyı pas geçmesini bekleyen Işıkfx BaÅŸanalisti Gizmen Nalbantlı, 25-50 baz puan gibi artışların TL’ye çok fazla destek olmadığını geçtiÄŸimiz ayki toplantıda gördüğümüzü belirtti. Dolar endeksindeki geri çekilmeye raÄŸmen kurun 3.50 seviyesinin üzerinde tutunmaya çalıştığını vurgulayan Nalbantlı, “Kur yükseldiÄŸi sürece Merkez Bankası’nın faiz silahını kullanma ihtimali artıyor. GeliÅŸmekte olan ülkelerin reel faizlerine baktığımızda da böyle bir artırım olması gerekiyor. MB faizi sabit bırakırsa doların küresel artışı ile birlikte yükseliÅŸin yıl sonuna kadar devam etmesini bekliyorum. Önümüzdeki hafta 3.60’ın üzerinde kapanış yapabilirsek yıl sonunda 3.75 bölgesinde olabilir. MB’nin küçük faiz artışı yapması durumunda ise kurda kısa bir geri çekilme bekleyebiliriz. Seneyi 3.40-3.45 bölgesinde kapatabiliriz” dedi.
 
PPK toplantısında TCMB’nin birden fazla seçeneÄŸi deÄŸerlendirebileceÄŸi ifade eden Kapitalfx AraÅŸtırma Uzmanı Enver Erkan, “Piyasa faizlerindeki yükseliÅŸ duraksamış görünüyor. Ancak halen çok yüksek; gösterge tahvil faizi %10,89; 10 yıllık tahvil faizi de %11,34 seviyesinde. Bir diÄŸer unsur da; enflasyon beklentileri. Aralık ayında enflasyonda kasıma göre artış beklenmektedir. Nominal faizler artırılmazsa reel faiz 0’a yaklaÅŸacak, belki yıllık enflasyon gerçekleÅŸmesini %8 üzerine taşıyacak bir Aralık artışı görülürse negatif reel faiz görülecek. Bu durum; 20 Ocak’ta Trump’ın baÅŸkanlığı devralmasını beklemeden 2 haftalık bir piyasa oynaklığına neden olabilir” diye konuÅŸtu. Bu yüzden Merkez Bankası’nın bir teknik ayarlama yaparak piyasaların önünden bir hamle yapması olası bir senaryo olarak karşımıza çıkıyor diye konuÅŸan Erkan, şöyle devam etti: “Gerçek anlamda bir piyasa sıkılaÅŸması yapmak adına efektif fonlama oranını %8,5 üzerine çıkarabilir. Halen efektif fonlamanın 1 haftalık repo faizi ve gecelik borç verme faizi aralığından yapıldığı düşünülürse; bu durumda da 1 haftalık repo faizinde 25, gecelik borç verme oranında da 25 baz puan artış düşünülebilir. Böylece üst bant %8,75’e, politika faizi de %8,25’e getirilmiÅŸ olacak. Bizim beklentimiz de bu yöndedir.”
 
3.45’Ä°N ALTINA GERÄ°LEYEBÄ°LÄ°R
“Bir önceki toplantıda MB’nin piyasa beklentilerinin önüne geçme ihtiyacı vardı. Bu nedenle beklentilerden daha agresif bir faiz hareketi ile karşılaÅŸtık. Bu toplantı öncesinde piyasalarda böyle bir algı yok” deÄŸerlendirmesinde bulunan Ä°ntegral Menkul DeÄŸerler AraÅŸtırma Direktörü Tuncay TurÅŸucu, “Ancak FED faiz artırımını gerçekleÅŸtirdi ve gelecek yıl için faiz artışı öngörülerini 2’den 3’e yükseltti. Bu çerçevede MB’nin piyasa beklentilerine cevap vereceÄŸini düşünüyorum. Genel beklenti MB’nin politika faizinde ve üst bantta 25 baz puan faiz artışı yapacağı yönünde. EÄŸer kurda bu beklenti fiyatlanıyorsa ve MB bu beklentinin gerisinde bir hareket yaparsa kurda yukarı yönlü hareket olabilir. Beklentilere paralel bir hareket kurda 3.45 seviyesine doÄŸru gevÅŸeme saÄŸlayabilir. Beklentilerin üzerinde bir faiz artırımı ise kurun 3.45 seviyesinin altına gerilemesine neden olabilir” ifadelerini kullandı.
 
İKİ SENARYONUN İHTİMALİ EŞİT
MB’nin iki farklı karar alma ihtimalini de eÅŸit gördüğünü belirten Saxo Capital Markets Strateji Müdürü Cüneyt Paksoy, “Birinci senaryoda, 25-50 baz puanlık ölçülü bir adım daha atarak piyasalara verdiÄŸi sinyali biraz daha güçlendirebilir. Ä°kinci senaryoda ise; 2017 Ocak ayından itibaren baÅŸlayacak Trump dönemi sonrası FED’in ilerleyiÅŸini ve ABD ekonomisinde geliÅŸmelere ve diÄŸer risk baÅŸlıklarına baÄŸlı global fiyatlamayı görmek adına bekle-gör yapabilir. Sıkı para politikası ve ‘gerekenler yapılacaktır’ vurgusu ile bu kararı güçlendirmeye çalışabilir” dedi. “Teknik olarak, karar sonrası dolar/TL 3.50 altında kalmaya baÅŸlar ve sırası ile 3.47-3.48 ve devamında 3.45’leri aÅŸağı kalıcı geçebilirse 3.40 ve devamında kısa vade adına 3.30-3.40 aralığı bir kez daha hedef haline gelebilir” ifadelerini kullanan Paksoy, “Karar sonrası süreçte 3.55 geçilecek olunursa 3.60 bir kez daha direnç hedefi olarak potansiyel olabilir. 3.60 üzerine taÅŸmalarda 3.65-3.73 aralığı ilk önemli direnç eÅŸiÄŸi olacaktır” diye konuÅŸtu.
 
TL’YE SURÄ°YELÄ° DESTEĞİ
GeçtiÄŸimiz haftalarda baÅŸlayan ‘dolarını bozdur’ kampanyasına bir destek de Suriyeli iÅŸ adamlarından geldi. Suriyeli Ä°ÅŸ Adamları DerneÄŸi (SÄ°AD) BaÅŸkanı Khaled Babli, Türk Lirası’na destek kampanyası kapsamında Suriyeli iÅŸ adamlarının bir milyon 400 bin doları Türk lirasına çevirdiÄŸini belirterek, “Amacımız, Türk lirasının yeniden iyileÅŸmesi için ufak bir adımdı. Ãœyelerimizden yardım bekledik. Kardeşçe hareket ettik” dedi. Suriyeli iÅŸ adamlarının zorlu dönemleri atlattıklarını dile getiren Babli, “Bu zorlu sürecin ardından ellerindeki güzel miktarda paralarla Türkiye’ye geldiler. Ä°lk dönemlerde Türkiye’de biraz zorluk çektiler. Bizler, Türk hükümetiyle baÄŸlantılarını saÄŸladık. Ä°ÅŸlerine kolaylık saÄŸladık. 1,5 yıldır dernek olarak aktif çalışmalarımız var. Dernek olarak çok güzel iÅŸlere imza attık” ifadelerini kullandı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.